Wednesday, March 16, 2011

ikan keli asam pedas

“Xtau nk msk ap tghr ni?buntu?blur?boring?xd ms?ape kate kowank cube msk asam pedas.mst mmbangkitkan selere.aromanye sj da ckup mmbuatkan sesiape sje meleleh air liur..” cm iklan la plak.nk p promote kt tb.amacam?bley jdk celebrity chef x?hakk tuii...kihkih..msk kt dapo pn bunyik tungtangtungtang..hg nk msuk tv?mmg kn reject r awai2 tgk cre msk xberetika lgsg.hahaha..asam pdas mmg popular kt ngeri mn?johor?slgr?srwk?...salah salah..melake r kn.mmg klu g sn,mst nk crik asam pedas.pdahal bkn bes mn pn.uppss..sori org mlake.xbes kt lidah ak r.sbb ak rs asm pds mak ak lg sdap.(ye r..da bpuloh taun mkn mskn mak kn..).ak suke klu asm pedas ni msk tok ikan2 yg lmbut2 daging die.mmg ummphh r.ikan keli n ikan pari mmg masyukk r msk ni.tp ramai xmkn kn.aku tau..so,ganti je r ngan ikan yg bley msuk mulut kowank..ok,bhn2nyer..

Bhn2:

•1 ekor ikan keli or ape2 je ikot suke
•4 ulas bawang merah-blend
•3 ulas bawang putih-blend
•3 btg daun kesum
•1/2 mangkuk kecil air asam jawa
•5-6 helai cili kering(blend ngan 2 btg daun kesum)
•1 1/2 mangkuk kecil air biasa
•garam
•minyak masak
•sedikit belacan,blend gk (optional-ada yg x makan belacan kn?)

cara-cara:

1.Panaskan minyak.msukkn bhn yg kowank blend td. Tumis hingga naik bau.
2.Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3.Kemudian masukkan daun kesum,kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
4.Masukkan ikan n garam scukup rs. Biar smpai ikan msk dan boleh lah dihidangkan.

bsuh bersih2 ngan asm jawe dlu tau..ilangkan hanyir

tumis smpai nek bau..hurrrmmm..harum..

biaq smpai ikan tol2 msk..

ok..sodap mkn time lunch.msti tmbah 2 3 kali.hehe

p/s: klu nk goreng dlu ikan 2 separuh msk pn bley.tp ak xsuke..t jdk kurang lmbut..hehe

No comments: