Monday, March 14, 2011

kuih lapis

nk beli santan,kedai tutop plak..ishh..ni yg ak mls neh nk kopek n perah kelape.1st time ak nk kopek klape,ketaq tgn gk r takot tertusuk perot.ak bkn gune hat yg gunting gergasi 2.hat yg 2 org ckp senang even ak xpnah gune pn.yg kt uma atok ak ni jnis cm pisau nipis terpacak lm tanah 2.selame 24taun ak idop ni mmg xpnah gune r kn.tiap x nk kopek ak akn pggl atok laki ak soh wat.tapi time ak nk gune 2,atok ak p mn ntah..kire dlm keadaan terpakse r ak wat 2.hahaha.mmg agk ketaq r.tp berjaye gk r ak wat.pas2 nk parot plak..aiyoo..problemo problemo..dalam keadaan terpakse kuase due r ak wat..bunyik je msin parut 2 wtkan ak xbani.takot kn tgn luke tp wat gk.siap pn.tapi...byk gler r isi kelape yg tertinggal lg.wahahaha..lntak r.eh,byk bebel lak.ni bhn2 nk wt kueh lapis.

bhn2:

1 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
1 cwn gula
5 cwn santan
Pewarna merah (sirap)
Pewarna hijau (pandan)
¼ sudu garam

Care2:

Cmpurkan tepung beras,tepung gandum ,gula n santan dlm bekas.pas2 mesin hingga sebati.
tapis bancuhan kemudian bahagikan kepada 3 bhgian.(gune cawan dgn nisbah 1:2:3)
1 cwn bncuhan: biar asli
2 cwn bncuhan : pewarna hijau
3 cwn bncuhan : pewarna merah + garam
Panaskan pengukus,kemudian ambil 1 cwn bncuhan merah dan tuang ke dlm loyang.masak selama 7-10min.
Ulang proses di ats dgn warna hijau,putih,merah berselang seli hingga abes.
Lpas msk,biar dulang dlm air sejuk..da sejuk br potong.

kuih lapis aku pny pic..

ckup r untuk 1 family mkn noh..

zoom in ckittt..

inilah akibat kua2 dr pngukus,trus potong.jgn tiru aksi ini.kihkih

No comments: