Monday, March 14, 2011

mashed potato

time2 ni terliur n teringat plak mashed potato kt KFC..yummy2..tp slalunyer depa kemut nk taruk kuah die byk2.tensen ak..tpakse snduk ckit2.kn budget r.kntang ad lg,kuah da abes.hehe..so,ak boring2,ak pn buat r mashed potato n kuah die sndri..xsngke gk r jadik kn.lpas ni bubye r mashed potato kepsi.kowank pn ley cube..snang je..

bhn2 tok mashed potato:

10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
1 sk lada hitam di tumbuk halus(gune serbuk die 2 je.snang ckit)
1/2 cawan fresh milk(ak gune susu pekat cmpuq ngan air)
garam secukup rasa(jgn kowank taruk segenggam lak.hehe)

Cara-cara:

1.Rebus kentang dgn sedikit garam
2.Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
3.Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
4.Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya. 5.pas2 kowank bulat2kn r pakai sudu nk nmpk cm kepsi ckit.hehe

ni pic yg ak wat ri2:

putar kntang ngan hand mixer noh..


cumil2 kn?

ok...to kuah plak..bhn2nyer

bhn2:

650 ml air
2 kiub stok ayam
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi -cincang(ak xmsukkn pn.xd maaa..)
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam

Cara-cara:
1.Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2.Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3.Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel. 4.Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam. 5.Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

rase2 ley wat x?snang kan..n rase pn besss..

tuang ini kuah..




selamat mncube n menjamu selere!!!!!

No comments: