Friday, April 22, 2011

WADAI KIPING

Kowank tau ap wadai?ap kiping?hehe..mst xtau kn?ni bahasa banjar.wadai 2 mksudnyer kueh..kiping lak lbey kurang keeping kot.ak pn x xpert bhase ni even nk ckp pn xpandai tp klu org ckp,ak pham r.hehe..senang je nk wt bnd ni.cm nk wat pengat r.kueh ni gune tpung pulut.ok,take note..
Bhn2:
Tepung pulut
Kapur(bkn kapur kasut 2..hahhaha...mau msuk sepital cirit birit kang)
Garam
Air suam
Santan
Gule merah@melake
Durian (optional)

Care2:
Tepung pulut kowank uli2 ngan air yg da dicmpur gram n sdikit kapur.uli smpai jdik doh lembut.sukatan2 ak xtau ek.cm biase.pandai2 r.hahaha..cm rncgn icip2.pa2 uli r cumil2 cm ak wat ni.uli bulat2 pas2 tekan ngn ibu jari.
Pas2 msak santan ngn gule merah.tmbh garam ckit.pas2 msukkan durian bg lg terangkat kowank pny kuah.msukkan tpung uli td.bia mggelegak ckit pas2 siap tok dihidang!

Uli tpung smpai cmni.sori,pic xclear.hehe

Geram x tgk?haha

Ni r wadai kiping yg da siap...sedapppnyerrr...yummy..hehe

No comments: